Zorgverzekering Verplicht 2021

Zorgverzekering vergelijken 2021

 

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering voor iedereen verplicht. Dat betekent dat iedereen die in Nederland woont of werkt een zorgverzekering moet hebben. Sommige mensen vragen zich af waarom het hebben van een zorgverzekering verplicht is. Vroeger, in de tijd van het ziekenfonds, was de zorgverzekering verplicht om de mensen met lagere inkomens te beschermen tegen onverwachte zorgkosten. Tegenwoordig is voor iedereen in Nederlander een zorgverzekering verplicht, behalve voor bijvoorbeeld militairen of buitenlandse jongeren die in Nederland zijn voor hun studie. Dit geldt alleen voor de basisverzekering, men kan zelf kiezen of ze een aanvullende verzekering willen of niet.

Is een zorgverzekering verplicht?

Ja. Het is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Is een Nederlandse zorgverzekering verplicht voor buitenlanders?

Wanneer een buitenlander in Nederland woont of werkt is hij verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten.

Basisverzekering verplicht

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Je verzekert je hiermee voor alle zorg uit het basispakket. De inhoud van het basispakket wijzigt ieder jaar en wordt bepaald door de overheid.

Is een zorgverzekering verplicht voor kinderen?

Ja, ook voor kinderen is een zorgverzekering verplicht. Ook voor kinderen gaat het hierbij alleen om de basisverzekering. Binnen 4 maanden na de geboorte moet jouw kindje aangemeld worden bij jouw zorgverzekeraar. De kosten voor de zorgverzekering voor jouw kind zijn gratis. Deze worden namelijk betaald door de overheid.

Zorgverzekering verplicht boete

Wanneer je geen zorgverzekering afsluit loop je de kans dat je een boete moet betalen. Je ontvangt eerst een waarschuwing van het Zorginstituut Nederland. Sluit je na deze waarschuwing binnen 3 maanden nog steeds geen zorgverzekering af? Dan krijg je een boete van maar liefst 410,49 euro. Vervolgens volgt er 3 maanden later een tweede boete van weer 410,49 euro.

 

Zorgverzekering vergelijken 2021