Zorgverzekering met collectiviteitskorting vaak duurder

Zorgverzekering vergelijken

De zorgverzekering met zogenaamde collectiviteitskorting is populair in ons land. Maar liefst meer dan zes miljoen Nederlanders maken gebruik van de korting die ze krijgen op de premie van de zorgverzekering via bijvoorbeeld werkgevers, consumentenorganisaties of vakbonden. Deze collectiviteitskorting kan met betrekking tot de basisverzekering oplopen tot 10% en als we kijken naar de aanvullende verzekeringen, dan kan de korting oplopen tot 20%. Als je deze kortingspercentages hoort, dan is het logisch om te veronderstellen dat je voordelig uit bent. De praktijk wijst echter anders uit, want in vergelijking met een reguliere individuele polis betaal je ongeveer 150 euro meer voor de zorgverzekering met collectiviteitskorting.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat meer dan de helft van de mensen met een collectieve korting niets heeft aan de vergoedingen en dekkingen die worden geboden. Denk hierbij aan dekkingen en vergoedingen omtrent kraamzorg, vaccinaties en dergelijke. Korting klinkt dan mooi, maar je betaalt wel voor zaken waar je nooit aanspraak op zal maken. Zoals wel vaker het geval is, als het om zorgverzekeringen gaat, vindt ook de overheid, via minister Schippers, hier iets van. Volgens de minister is het zaak dat collectieve afspraken inhoud gaan krijgen. Wanneer dit niet gebeurt is het beter om ermee te stoppen, aldus de minister.

Als jij iemand bent met een collectiviteitskorting, dan is het raadzaam om hier voor het einde van het jaar eens kritisch naar te kijken. Ben jij ook verzekerd voor zaken die er voor jou niet toe doen en betaal jij hierdoor onnodig teveel? Stap dan over naar een andere zorgverzekeraar. Je hebt hier nog tot en met 31 december van dit jaar de tijd voor.

Zorgverzekering vergelijken