Zorgverzekering in december opzeggen, is dat verstandig?

Zorgverzekering vergelijken

Er zijn vergelijkingswebsites die beweren dat het verstandig is om nu alvast je zorgverzekering op te zeggen, zodat je tot 1 februari 2017 de tijd hebt om een nieuwe zorgverzekering voor 2017 uit te zoeken. Rond deze tijd van het jaar staan alle contracten tussen de zorgverzekeraars en zorgverleners nog niet vast. Daardoor weten verzekerden met een budgetpolis of een naturapolis (nog) niet bij welke ziekenhuizen zij volgend jaar terecht kunnen. In dit artikel stellen wij de vraag ‘zorgverzekering nu al opzeggen?’ ter discussie.

De contractering 2017 verloopt spoedig

De meeste zorgverleners en ziekenhuizen zijn het inmiddels eens, en dus zijn de meeste contracten afgesloten. In principe werkt het simpel. Kies je voor een restitutieverzekering dan weet je zeker dat je bij alle ziekenhuizen terechtkunt. Het lijkt erop dat hetzelfde geldt voor een naturapolis. Met een budgetpolis is het verstandig om rekening te houden met het feit dat je niet bij alle ziekenhuizen terecht kunt. Het verdient de opmerking dat dit alleen voor zorg geldt dat in te plannen is. Met spoedeisende hulp wordt je altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, en worden de kosten hiervan vergoed.

Contracten nog niet bekent?

Het kan voorkomen dat je een keuze voor een zorgverzekering hebt gemaakt of je oude zorgverzekering behoudt, maar de contracten met de ziekenhuizen zijn nog niet rond. Dat is het aan te raden om nog even te wachten met het maken van een beslissing tot hier meer duidelijkheid over is.

Zeg een uitgebreide aanvullende zorgverzekering niet zomaar op

Heb je een uitgebreide aanvullende zorgverzekering die bijvoorbeeld maximale dekking geeft voor fysiotherapie? Dan raden wij aan nog te wachten met het opzeggen van je zorgverzekering, omdat er een kans bestaat dat je bij een nieuwe zorgverzekeraar niet geaccepteerd wordt. Zorgverzekeraars kunnen een medische selectie hanteren en jou vervolgens weigeren. Als dit inderdaad het geval is, kun je niet zomaar terug naar je oude aanvullende zorgverzekering.

Wat als de contracten na de kerst nog steeds onbekend zijn?

Het wil wel eens voorkomen dat contracten tussen zorgverzekeraars en zorgverleners pas na de kerst bekend worden gemaakt. Als dit inderdaad het geval is, en je geen uitgebreide verzekering nodig hebt in 2017, kun je overwegen je huidige zorgverzekering op te zeggen. Tot en met 1 februari heb je dan de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering vergelijken