Consumentenbond : Zorgverzekeraars hebben hoge reserves

Zorgverzekering vergelijken

Volgens de Consumentenbond maken zorgverzekeraars minder winst, maar wordt er steeds meer in de zogenaamde reservepot gestopt. Deze reserves zouden grote schommelingen in de premies tegen moeten gaan, en zouden dus goed zijn voor de consument. Echter is niet iedereen het hier mee eens. Volgens de Consumentenbond kunnen deze reserves gebruikt worden om de zorgpremie te verlagen, en zo de consument minder te laten betalen.

De directeur van de Consumentenbond, Bart Combée meldt dat Achmea zo’n 1,4 miljard aan reserves heeft. Maar ook andere grote verzekeraars zoals bijvoorbeeld VGZ, Menzis en CZ hebben flinke reserves.

Meer transparantie omtrent de zorgpremies

Om alles duidelijker en transparanter te maken voor de consument wil men dat zorgverzekeraars aangeven wat de redenen zijn voor de stijgingen van de premies, hoeveel geld er in de reservepot wordt gestopt maar ook welke maatregelen er worden genomen om de zorgpremies voor 2017 zo laag mogelijk te houden.

Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland zegt echter dat deze reserves nodig zijn om te voorkomen dat de premies tijdelijk laag worden, maar dan weer omhoog schieten.

Het is dus duidelijk dat de meningen van de Consumentenbond en de zorgverzekeraars verschillen. Of er meer transparantie komt is niet duidelijk.

Zorgverzekering vergelijken