Zo zeg je jouw zorgverzekering op!

Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekeraars worden deze laatste dag van het jaar overstelpt met vragen over het opzeggen van de zorgpolis. Dit is niet zo vreemd, want je hebt tot het einde van het jaar de mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen. Het afsluiten van een zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar kan ook nog in januari 2017.

Een zorgverzekering kent een wettelijke looptijd van één jaar. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om jaarlijks over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Natuurlijk moet bij een overstap de oude zorgverzekering wel worden opgezegd. Indien je voor 1 januari je huidige polis opzegt regelt je nieuwe zorgverzekeraar deze opzegging voor je.

Hoe gaat het in zijn werk

Zoals gezegd heb je de mogelijkheid om tot oudejaarsavond twaalf uur over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit doe je door eenvoudigweg een nieuwe zorgpolis af te sluiten. Verder wordt er qua opzegging niets meer van je verwacht, want je huidige polis wordt voor je opgezegd door de nieuwe verzekeraar. Wanneer je er voor kiest om zelf je polis op te zeggen, dan moet ook dit gebeuren voor 31 december middernacht. Dit doe je door even contact op te nemen met de betreffende zorgverzekeraar. Dit kun je doen terwijl je nog geen nieuwe zorgverzekeraar hebt gevonden. Wel is het zo dat je voor 31 januari een nieuwe zorgpolis afgesloten moet hebben. Als je dit voor deze datum doet ben je gewoon vanaf 1 januari verzekerd, omdat de dekking met terugwerkende kracht ingaat.

Heb ik nog zoiets als een bedenktijd?

Jazeker, je hebt namelijk te maken met een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Heb je inderdaad spijt van je overstap, neem dan binnen deze twee weken contact op met je nieuwe verzekeraar. Je hebt vervolgens twee keuzemogelijkheden:

  • Je kunt er voor kiezen om een nieuwe zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar af te sluiten
  • Je kunt uiteraard terug gaan naar je “vorige” zorgverzekeraar. Je kunt je oude polis hier dan weer nieuw leven inroepen. Dit regel je dan ook via de “vorige” verzekeraar.

Ook wanneer je besluit om pas op de laatste dag van het jaar over te stappen heb je gewoon de 14 dagen bedenktijd.

 

 

Zorgverzekering vergelijken