Wordt een coronatest vergoed door mijn zorgverzekering?

Zorgverzekering vergelijken

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het goed is om een coronatest te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld omdat je klachten hebt die lijken op corona, omdat je ziek bent of omdat je op vakantie gaat. Maar wie betaalt de test eigenlijk en worden deze kosten vergoed vanuit je zorgverzekering?

Coronatest wordt vergoed bij klachten

Ervaar je klachten en lijkt dit op corona? Dan kun je een test laten uitvoeren door jouw huisarts of de GGD. Hiervoor betaal je zelf geen kosten en geen eigen risico.

Preventieve coronatest wordt niet vergoed

Heb je geen klachten, maar wil je je voor de zekerheid toch laten testen? Bijvoorbeeld omdat je mogelijk in aanraking bent geweest met een besmet iemand of omdat je op vakantie wilt gaan? Dan kun je geen coronatest laten uitvoeren bij jouw huisarts of GGD, maar wel bij een partij die coronatesten aanbiedt. Dit zijn commerciële partijen waar je moet betalen om een test te laten uitvoeren. Deze kosten worden niet vergoed door jouw zorgverzekering.

Verplichte coronatest vóór vakantie wordt niet vergoed

Ga je op vakantie? Dan moet je voor een aantal landen verplicht een test laten uitvoeren om te bewijzen dat je geen corona hebt. Dit geldt voor Aruba, Bonaire, Curaçao en Griekenland. De kosten van deze coronatest worden niet vergoed door jouw zorgverzekering. Blijkt uit de test dat je corona hebt, dan zul je jouw reis helaas moeten annuleren.

Verplichte test bij terugkomst van vakantie wordt wel vergoed

Kom je met het vliegtuig thuis vanuit een land met code oranje of rood, dan krijg je van de GGD een test aangeboden op Schiphol. Deze test wordt voor je betaald. Je betaalt zelf dus geen kosten.

Kosten van een coronatest

Laat je een coronatest uitvoeren bij een commerciële teststraat – je ervaart dus geen klachten – dan betaal je op Schiphol ongeveer 145 euro per test en op Eindhoven airport 105 euro. 

Belangrijk: bron- en contactonderzoek

Heb je je laten testen en blijkt dat je corona hebt, dan zal de GGD een bron- en contactonderzoek uitvoeren. Dit houdt in dat zij;

  • onderzoeken waar je besmet bent geraakt
  • nagaan met wie jij in contact bent geweest 
  • nagaan wie jij mogelijk hebt besmet
  • contact opnemen met degene met wie je contact hebt gehad om te laten weten dat zij mogelijk ook besmet zijn

Wordt een test vergoed in de zorgverzekering 2021?

Of de coronatest wordt vergoed vanuit de zorgverzekering 2021 is nog niet bekend. De inhoud van de basisverzekering wordt op Prinsjesdag, 15 september, bekend gemaakt. Ten aanzien van de premie in 2021 is nog veel onduidelijk. Dit jaar zijn enorm hoge kosten gemaakt door corona. Veel mensen vrezen een forse premiestijging. Of dat het geval is, weten we pas na half november. Dan moeten alle zorgverzekeraars de premies voor de zorgverzekering 2021 bekend hebben gemaakt. De zorgverzekering vergelijken 2021 kan vanaf medio november. Dit jaar extra verstandig vanwege de verwachte premiestijging. Wil je op de hoogte blijven van de premies voor de zorgverzekering 2021? Meld je dan aan voor onze premie alert op de homepage.

Zorgverzekering vergelijken

Reageer hier op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *