Welke polis past bij mij?

Zorgverzekering vergelijken

 

Vrijwel iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht een basisverzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar. Voordat je een keuze maakt bij welke zorgverzekeraar je graag aan wilt sluiten, is het belangrijk om precies te weten welke soorten zorgverzekeringen er zijn. Met andere woorden: “ welke polis past bij mij?” Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Dit wil zeggen dat de zorgverzekeraar de (redelijke) kosten van zorg uit de basisverzekering bij alle zorgverleners vergoed. Het kan voorkomen dat je een nota moet voorschieten doordat een zorgverlener niet is gecontracteerd bij je zorgverzekeraar. Deze kun je dan achteraf declareren. Een restitutiepolis is doorgaans iets duurder.

Naturapolis

Een naturapolis is een van de goedkoopste polis vormen door de beperkte vrije zorgkeuze. Bij een naturapolis krijg je alleen volledige vergoeding voor de zorgkosten uit het basispakket als je zorgaanbieder (dus bijvoorbeeld een arts of een ziekenhuis) een contract met je zorgverzekeraar heeft afgesloten. In dit geval hoef je hierbij geen rekeningen zelf voor te schieten, je zorgverzekering betaalt de vergoedingen direct aan de betreffende zorgaanbieders.

Als je echter door een niet-gecontracteerde zorgverlener geholpen wilt worden krijg je een lagere vergoeding en betaal je dus een gedeelte zelf.

Een goedkopere zorgverzekering klinkt aanlokkelijk, maar controleer van te voren wel of je zorgverlener gecontracteerd is bij de zorgverzekeraar van jouw keuze en of het contract ook geldig is bij jouw type zorgverzekering. Zo voorkom je achteraf extra kosten.

Combinatiepolis

Een aantal zorgverzekeraars bieden combinatiepolissen aan. De combinatiepolis probeert de voordelen van de natura- en de restitutiepolis zo goed mogelijk te bundelen.

Je hebt namelijk een vrije zorgkeuze en je kunt naar alle zorgverleners toe. Dit verschilt alleen per zorgsoort. Je kunt bijvoorbeeld wel naar alle ziekenhuizen maar niet naar alle klinieken. Sommige kosten zullen vervolgens in natura vergoed worden, andere kosten moeten eerst voorgeschoten worden.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een uitgeklede naturapolis Hierbij kun je bij een kleiner aantal ziekenhuizen terecht dan bij een normale naturapolis. De zorgkeuze binnen een budgetpolis is dus beperkter en bij niet-gecontracteerde zorgverleners kan je een lagere vergoeding krijgen.

 

Pro Life Polis

De Pro Life Polis wordt niet door alle verzekeraars aangeboden. Wanneer (be)handelingen als abortus, embryoselectie of euthanasie op ethische of religieuze/levensbeschouwelijke gronden onaanvaardbaar zijn, kun je deze uitsluiten op je zorgverzekering. Een dergelijke polis noemt men een Pro Life Polis.

Zorgverzekering vergelijken