Wat is het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis?

Zorgverzekering vergelijken

Je hebt tot 31 december 2016 om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering voor 2017. Elk jaar zijn er vele Nederlanders die gebruik maken van deze mogelijkheid. Door over te stappen kun je bijvoorbeeld een lagere premie vinden, of een zorgverzekeraar met extra services en aanvullende verzekeringen. Wanneer je een zorgverzekering afsluit moet je kiezen tussen een restitutiepolis en een naturapolis.

Wat is een restitutiepolis?
Zoals je misschien wel weet sluiten zorgverzekeraars contracten met verschillende zorgverleners. Met een restitutiepolis kun je echter ook naar een arts, tandarts of andere zorgverlener die geen contract heeft met je verzekeraar. Je zult in eerste instantie zelf de rekening moeten betalen, maar na deze te hebben gedeclareerd krijg je het bedrag vergoed. Let wel op, want alleen gangbare tarieven worden vergoed. Voor meer informatie hierover neem je het beste contact op met de zorgverzekeraar. Ga je naar een zorgverlener met een contract? dan hoef je niets voor te schieten. Een restitutiepolis is duurder dan een naturapolis, maar je hebt wel meer vrijheid om te kiezen waar je je laat behandelen.

Wat is een naturapolis?
Met dit type polis ga je naar zorgverleners die een contract hebben met je zorgverzekeraar. Je hoeft de rekening niet zelf voor te schieten. Deze polis is vaak een stuk goedkoper dan een restitutiepolis, maar er zitten ook nadelen aan. Wanneer je naar een zorgverlener gaat die geen afspraak heeft met je verzekeraar, dan krijg je niet de hele rekening vergoed. In veel gevallen moet je zelf 30 à 50 % betalen. Wanneer je een dure ingreep moet ondergaan kun je dus het beste naar een ziekenhuis dat een contract heeft met je zorgverzekeraar.

Zorgverzekering vergelijken