Vergelijk jij ieder jaar zorgverzekeringen?

Zorgverzekering vergelijken

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur, en dit betekent dat je de optie hebt om een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken. Waar moet je nou precies op letten bij het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering? In dit artikel vind je een antwoord op deze vraag en gaan we dieper in op waarom het verstandig is om alle nieuwe polissen goed uit te zoeken, iets wat veel mensen vergeten te doen.

November, december en januari zijn de maanden dat je kunt overstappen naar een nieuwe basisverzekering. Met een aanvullende basisverzekering ligt dit anders; deze kun je het hele jaar door afsluiten en opzeggen.

Uit cijfers blijkt dat sinds 2006 69% van de Nederlandse bevolking bij dezelfde zorgverzekeraar is gebleven. Een zorgelijke zaak, als je het ons vraagt. In de loop der jaren kunnen polissen flink veranderen, waardoor het goed mogelijk is dat de zorgverzekering ineens niet goed meer bij je past.

Desalniettemin is er in 2015 ten opzichte van 2014 een kleine stijging zichtbaar. Zo verwisselde eind vorig jaar en begin 2015 meer dan 1.1 (6,8% van de bevolking) miljoen mensen van verzekeraar; een minimale stijging.

Gebruik jij al een vergelijkingssite?

Volgens Sandra de Jong van de Consumentenbond associëren mensen het gebruik van een vergelijkingssite met overstappen, terwijl in werkelijkheid helemaal niet zo hoeft te zijn. Ook als je niet wilt overstappen, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een vergelijkingssite, aldus Sandra.

‘’Het is helemaal gratis, dus gebruik ze vooral’’ gaat Sandra verder. ‘’Denk niet zomaar: ‘Ik was vorig jaar goed verzekerd, dat zal volgend jaar ook wel zo zijn’. Dat is echt te kort door de bocht. Neem echt even de tijd om te kijken wat er veranderd is in je zorgpolis ten opzichte van het jaar ervoor. We vinden het een gemiste kans als je niet kritisch kijkt naar de zorgverzekering die je hebt. Omdat het zo’n belangrijke dure verzekering is.’’

Verder weet de Jong te vermelden dat zorgverzekeraars onder verschillende merknamen zorgverzekeringen aanbieden. De polissen kunnen dan identiek aan elkaar zijn, maar wel een stuk goedkoper. Wie dit goed bestudeert, kan op jaarlijkse basis een leuke som geld besparen.

Ooit gehoord van ‘oververzekerd’?

De Jong geeft aan dat wij als Nederlanders ons graag laten oververzekeren. ‘’Laat je niet gek maken door alles wat er om je heen gebeurt en wat er gezegd wordt over verzekeringen. Dit zijn weken waarin iedereen moet laten zien, waarom zij voor jou de juiste verzekeringspartij zouden zijn. Maar blijf bij jezelf’, is een wijze tip die de Jong meegeeft.

Volgens de Consumentenbond is het verstandig om een lijst te maken met zorg die je het komende jaar nodig verwacht te hebben. De zorgkosten die je de afgelopen drie jaar hebt gemaakt, kunnen waardevol zijn voor het uitspreken van je verwachtingen. Als je vaak een bezoekt brengt aan de fysiotherapeut, een zwak gebit hebt of een specifieke aandoening steeds weer terugkeert – is het duidelijk waar je je voor moet verzekeren, aldus de Jong.

Een groot deel van de bevolking sluit een aanvullende zorgverzekering af, omdat het in het komende jaar een specifieke behandeling nodig heeft. Echter kan een aanvullende zorgverzekering ook van waarde zijn wanneer je in een bepaalde levensfase zit. ‘’stel je voor dat je een kinderwens hebt of dat je als ouders behoefte hebt aan hulpmiddelen’’, merkt de Jong terecht op.

Hoe kritisch ben jij?

De cijfers van Vektis ondersteunen het beeld dat consumenten kritischer naar hun zorgverzekering beginnen te kijken. Zo liet 6% van de verzekerden in 2006 de aanvullende zorgverzekering links liggen, tegen 18% in 2015. Daarnaast valt op dat de groep met een vrijwillig eigen risico is toegenomen, evenals de groep met een maximaal eigen risico. Het afgelopen jaar koos 12% voor de verzekerden voor een zorgverzekering met een vrijwillig eigen risico, waarvan 69% voor de hoogt mogelijke eigen risico van 875 euro koos.

Consumentenbond bespreekt 6 scenario’s

Een gezond persoon die zo weinig mogelijk zorgpremie wilt betalen

In dit scenario kun je er voor kiezen om de verplichte eigen risico van 385 euro te verhogen. Echter hebben ook gezonde mensen de kans plotseling ziek te worden – niets is te voorspellen. Het is dus aan jou of je bereidt bent een financieel risico te nemen door het verplichte eigen risico te verhogen. Kies je voor het verhogen van het verplichte eigen risico, dan is het verstandig om het volledige bedrag (aan eigen risico) voor de zekerheid opzij te zetten, aldus de Jong.

Een persoon die chronisch ziek is

‘’Aan welke medicijnen heb je behoefte en welke zorgverlener wil je per se hebben?’’ Dat is volgens de Jong dé doorslaggevende vraag voor mensen met een chronische ziekte. Bij specifieke medicijnen kan het voorkomen dat je een eigen bijdrage moet betalen. ‘’Maak voor jezelf een overzicht. Bij een vergelijkingswebsite kun je zien welke verzekeraar dat medicijn tot welk bedrag dekt.’’ Ook is het verstandig om naar collectieven te kijken. ‘’Er zijn collectieven die heel goed op een bepaalde ziekte zijn toegespitsts.’’

Een persoon die zeker weten fysiotherapie nodig heeft

‘’Vergoeding vanuit het basispakket geldt alleen bij bepaalde aandoeningen. Kijk goed wat vergoed wordt en of dat in jouw geval ook zo is.’’ Daarnaast vertelt de Jong dat het handig is om een overzicht te maken voor hoeveel behandelingen je bij de fysiotherapeut nodig denkt te hebben. Zijn het aantal verwachte behandeling op één hand te tellen, dan kun je je afvragen of een aanvullende zorgverzekering de moeite waard is. ‘’Dat hangt natuurlijk ook van het totaalpakket af. Je krijgt nooit een aanvullende zorgverzekering voor alleen fysiotherapie, er zitten vaak ook andere dingen bij. Bekijk goed of dat pakket bij je past.’’

Een persoon met een zwak gebit (minstens twee keer per jaar naar de tandarts)

‘’Twee gaatjes, twee controles en een gebitsreiniging kosten rond de 200 euro. Met een kleine tandartsverzekering kan je dan net iets goedkoper uit zijn dan wanneer je de behandelingen zelf betaalt’’, aldus de Jong. Er zijn veel verschillende aanvullende tandartsverzekeringen, welke voornamelijk verschillen in de hoogte van de vergoeding. Dit is dus iets om naar te kijken, zijn de woorden van de Jong.

Een persoon die een zorgverlener zelf uit wil kiezen (vrije zorgkeuze)

‘’Een restitutiepolis ligt dan het meest voor de hand. Maar kijk of er verwezen wordt naar omzetplafonds in de kleine lettertjes’’, waarschuwt de Jong. De uitgangspositie die een restitutiepolis biedt, is dat je ongeacht de zorgverlener die jij kiest altijd een vergoeding ontvangt. In het uiterste geval kan het voorkomen dat op een wachtlijst terechtkomt of dat er een behandeling wordt uitgesteld. Dit komt voor wanneer meer verzekerden van een verzekeraar dan verwacht gebruik maken van een bepaalde behandeling.

Een persoon met één of meerdere kinderen

Voor ouders met kinderen is het goed om te weten dat kinderen tot achttien jaar altijd gratis meeverzekerd zijn met de ouders. Ook worden de meest voorkomende tandartsbehandelingen voor kinderen vergoed; iets wat overigens niet voor orthodontie geldt. ‘’Orthodontie is echt iets wat je bij kinderen tot achttien jaar in de gaten moet houden. Dat is vaak een bijkomende kostenpost voor ouders. En het is ook nog eens een dure post.’’

Zorgverzekering vergelijken