Overstappen ook interessant voor chronisch zieken

Zorgverzekering vergelijken

Zoals inmiddels als algemeen bekend mag worden verondersteld mag een zorgverzekeraar jou niet als verzekerde weigeren als het gaat om de basisverzekering. Het maakt dus niet uit of je bijvoorbeeld dure medicijnen gebruikt of chronisch ziek bent, zolang het de basisverzekering betreft geldt er voor de zorgverzekeraars een zogenaamde acceptatieplicht.

Deze acceptatieplicht voor zorgverzekeraars geldt niet als het gaat om de aanvullende zorgverzekeringen. Maar het is absoluut een misvatting om te veronderstellen dat je als chronisch zieke niet naar een andere zorgverzekeraar kunt overstappen met betrekking tot aanvullende pakketten. Want de praktijk wijst juist uit dat je voor een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen gewoon wordt geaccepteerd, dus zonder aanvullende vragen of jouw fysieke gezondheid en/of medicijngebruik.

Uiteraard ben je dan nieuwsgierig wanneer je dan wel met de zogenaamde “medische selectie” van zorgverzekeraars te maken krijgt. Je krijgt hier voornamelijk mee te maken als je de duurdere en daarmee de meest uitgebreide aanvullende verzekering af wil sluiten. De zorgverzekeraar zal zich een beeld willen vormen van hoe groot de kans is dat hij zal moeten uitkeren. En ja, als je dat van tevoren kunt inschatten, dan kun je de aspirant verzekerde die je geld gaat kosten natuurlijk beter weren. In het geval je niet wordt geaccepteerd n.a.v. medische selectie, dan zal de betreffende nieuwe zorgverzekeraar je altijd een alternatief aanvullend pakket bieden. Je bent dan in elk geval aanvullende verzekerd, alleen niet met die voorwaarden en vergoedingen die jij voor ogen had. Je bent overigens niet verplicht om dit alternatief te accepteren.

Als je weet dat er vele honderden verschillende aanvullende zorgverzekeringen worden aangeboden, dan is het ook goed om te weten dat voor een kleine veertig van dit aantal medische selectie wordt gehanteerd. En dit zijn dan voor een groot deel tandartsverzekeringen. Vergelijk en maak dan een keuze!

Zorgverzekering vergelijken