Overstappen met 14 dagen bedenktijd

Zorgverzekering vergelijken

De laatste weken van het jaar staan voor veel mensen in het teken van overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Begrijpelijk, want een uurtje tijd vrij maken om eens kritisch te kijken waar je jouw zorgverzekering 2021 onder gaat brengen kan je veel geld opleveren. Aangezien er verschillende vergelijkingssites op dit gebied zijn, maken de meeste mensen gebruik van online overstappen. Dit online overstappen naar een andere zorgverzekeraar valt onder de noemer “koop op afstand”. Overigens valt telefonisch overstappen ook onder “koop op afstand”. Wanneer je iets “koopt op afstand”, dan is het bij wet geregeld dat je hierbij een bedenktijd hebt van 14 dagen. Tijdens deze 14 dagen kun je, zonder opgaaf van reden, afzien van jouw overstap naar die andere zorgverzekeraar. Logisch gevolg van deze annulering is dan ook dat je gewoon verzekerd bent en blijft bij jouw oude zorgverzekeraar.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor alsnog willen blijven bij de oude verzekeraar, namelijk;

  • Je hebt je vergist in de premie en bent bij de nieuwe verzekeraar duurder uit
  • Je komt erachter dat de nieuwe zorgverzekeraar jou niet accepteert voor een aanvullende zorgverzekering (medische acceptatie)
  • Het contact met de nieuwe verzekeraar verloopt moeizaam, er is simpelweg geen klik

In een aantal gevallen is het überhaupt helemaal niet mogelijk om over te stappen. Dit is het geval als je als wanbetaler te boek staat bij het Zorginstituut Nederland. Als alle achterstallige betalingen voldaan zijn mag je weer overstappen. Dit dient dan wel te gebeuren binnen de overstapperiode die van half november tot en met 31 december 23:59:59 uur loopt. Daarna is overstappen alleen bij hoge uitzondering mogelijk.

Een laatste tip die we je mee willen geven is om, in geval dat je je bedacht hebt, even te schakelen met je oude zorgverzekeraar. Het kan geen kwaad deze te laten weten dat alles bij het oude moet blijven en zo ben je er zeker van dat je ook in 2021 gewoon verzekerd bent.

Zorgverzekering vergelijken