Misvattingen over zorgverzekeringen

Zorgverzekering vergelijken

Elk jaar heb je als consument de mogelijkheid over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Velen grijpen deze kans om bijvoorbeeld te besparen op de premie, of om zelf hun zorgverlener te kunnen kiezen. Echter zijn er nog veel Nederlandse consumenten die misvattingen hebben over zorgverzekeringen, en hoe alles nu precies werkt.

 

Laten we beginnen met het verplichte basispakket. In tegenstelling tot wat velen denken, wordt de inhoud hiervan niet bepaalt door de zorgverzekeraar zelf, maar door de overheid. Een basispakket dat duurder is bevat dus hetzelfde als die met de laagste premie.

 

Wat betreft het eigen risico, dit geld niet voor een bezoek aan de huisarts. Dit betekent dat je nooit zelf je huisarts rekening hoeft te betalen. Tot 18 jaar betaal je sowieso geen eigen risico, en ben je meeverzekerd via je ouders. Je betaalt dus pas een premie wanneer je 18 wordt.

 

Is het eigen risico en de eigen bijdrage hetzelfde? Nee. Het eigen risico is in 2017, net als in 2016, 385 euro. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt voordat je zorgverzekeraar begint met vergoeden. Je hoeft echter niet voor alle zorg eigen risico te betalen. De eigen bijdrage is iets anders. Sommige medicijnen bijvoorbeeld worden niet voor 100% vergoed door je zorgverzekeraar, in dat geval moet je zelf een deel van de rekening betalen, dit heet de eigen bijdrage.

Zorgverzekering vergelijken