Medische acceptatie bij aanvullende zorgverzekeringen

Zorgverzekering vergelijken

Misschien ben je tijdens het vergelijken van zorgverzekeringen wel eens de term “medische acceptatie” tegengekomen. Als dit het geval is, dan kan je dit alleen bij aanvullende zorgverzekeringen zijn tegengekomen. Voor de wettelijke verplichte basisverzekering geldt immers een acceptatieplicht voor de zorgverzekeraar en deze mag in dit geval dan ook geen eisen of voorwaarden stellen aan jouw gezondheid of medische toestand.

Als je een aanvullend pakket wil afsluiten dan is de zorgverzekeraar niet verplicht om jou als verzekerde in de boeken op te nemen. De zorgverzekeraar kan bij sommige pakketten van jou verlangen dat je aangeeft waarom je juist dit pakket wilt afsluiten. Daarnaast kan hij gerichte vragen over jouw gezondheid en in een aantal gevallen zal de zorgverzekeraar je vragen of je bijvoorbeeld een verklaring van jouw tandarts af wil geven als je een pakket aanvraagt met de hoogst mogelijke tandartsvergoeding.

Over het algemeen kun je medische acceptatie vragen voornamelijk verwachten bij de duurdere en uitgebreidere aanvullende pakketten. Heb je nu zo’n pakket afgesloten en wil je overstappen? Wacht dan eerst op de definitieve acceptatie door jouw nieuwe zorgverzekeraar, voordat je deze opzegt. Mocht je niet geaccepteerd worden, dan zal de nieuwe zorgverzekeraar je een aanbod doen voor een minder uitgebreid pakket. Aan jou dan de keus om hier wel of niet mee akkoord te gaan. Je hebt nog tot einde van dit jaar, tot en met 31 december om precies te zijn, om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Als je dit doet, zorg dan wel dat je voor 1 februari 2017 tenminste voor de basisverzekering verzekerd bent, want anders krijg je een boete.

Zorgverzekering vergelijken