Kijk uit met een kloonpolis van een zorgverzekeraar!

Zorgverzekering vergelijken

Zoals iedereen inmiddels wel weet is het weer mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. Het is een drukke tijd voor de verzekeraar, die jouw interesse moet zien te winnen. De ruim 50 zorgverzekeraars bieden allemaal één of meerdere basisverzekeringen aan, die veel op elkaar lijken en vaak zelfs hetzelfde zijn. Dit laatste noemen wij  “kloonpolissen”.

Wat is een kloonpolis?

In totaal kan er voor 2021 gekozen worden uit 57 verschillende basisverzekeringen, waarbij er meerdere “kloonpolissen” tussen zouden zitten. Dat houdt in dat exact dezelfde polis door meerdere verzekeraars wordt aangeboden, maar wel tegen een uiteenlopende zorgpremie.

Kort gezegd betekent dat dus dat je dezelfde zorg krijgt maar soms wel enkele tientjes meer moet betalen dan bijvoorbeeld je buurman die bij een dochteronderneming van dezelfde maatschappij verzekerd is.

De verzekeraar die wel opvallend veel op de andere aanbieder lijkt

De Consumentenbond dook in het aanbod van zorgverzekeringen en komt tot de conclusie dat er veel hetzelfde zijn, maar tegen verschillende premies worden aangeboden. Bijna alle verzekeraars zouden van die ‘kloonpolissen’ hebben. Vergis je dus niet in de verzekeraar die wel opvallend veel op de andere aanbieder lijkt, je betaalt snel te veel.

Regelgeving in kloonpolissen

Een verzekeraar mag niet dezelfde polis onder een andere naam en een ander tarief aanbieden, door het verbod op premiedifferentiatie. Maar omdat het vaak om dochterbedrijven van dezelfde verzekeraar gaat, mag het wel. Er lijkt dan concurrentie te zijn, die er niet is.

De kloonpolissen zijn gelijk wat betreft de dekking, de gecontracteerde zorgverleners en de vergoedingspercentage voor niet-gecontracteerde zorg. Er kunnen soms wel kleine verschillen zitten tussen kloonpolissen. Die gaan echter niet over de inhoud van de polis, maar over de service van de aanbieder, zoals bijvoorbeeld de manier waarop de verzekeraar communiceert (via de post of per mail) en de betaalmogelijkheden die de verzekeraar aanbiedt (acceptgiro of automatische incasso).

Schrappen van identieke polissen

Al die identieke polissen met andere namen maken het polis aanbod onnodig groot en hiermee onoverzichtelijk voor consumenten. In 2021 zijn er dus 57 basisverzekeringen waaruit consumenten kunnen kiezen, terwijl een derde daarvan geschrapt zou kunnen worden omdat ze gelijk zijn aan een andere polis.

De verschillende basisverzekeringen worden ook nog eens aangeboden door tientallen tussenpersonen die een volmacht hebben en duizenden collectiviteiten, waardoor kiezen nog lastiger wordt voor consumenten. Verzekeraars zijn overigens wel verplicht om op hun website een overzicht te geven van polissen die gelijk zijn of sterk op elkaar lijken.

Zorg dus dat je jouw nieuwe zorgverzekering voor 2021 goed vergelijkt!

Zorgverzekering vergelijken