Je eigen risico verhogen of niet, een soms moeilijke afweging

Zorgverzekering vergelijken

Het hebben van een basisverzekering is verplicht, en hierbij hoort dan ook een vast eigen risico. In 2017 bedraagt het eigen risico 385 euro, en is dus niet verhoogd ten opzichte van 2016. Wanneer je kosten maakt in de zorg, moet je dus de eerste 385 euro zelf betalen. Vanaf de 386e euro betaalt je zorgverzekeraar. Echter zijn er een aantal dingen waarop het eigen risico niet van toepassing is, zoals onder andere huisarts bezoeken, verloskundige zorg en bruikleenartikelen.

Het is dus belangrijk na te gaan wat je wel en niet met je eigen risico betaalt. Het gaat vooral om ziekenhuisbezoeken en medicijnen. Zo kun je prijzen vergelijken om een zo goedkoop mogelijke behandeling te krijgen, maar dit blijkt vaak nog erg ingewikkeld. Als je niet veel geld uit geeft aan de zorg, zou je er voor kunnen kiezen om je eigen risico te verhogen met 100 à 500 euro.

Een hoger risico betekent dat je meer zelf betaalt, maar hierdoor geeft je zorgverzekeraar je korting op je maandelijkse premie. Dit kan dus erg interessant zijn voor mensen die zelden ziek zijn.

Toch moet je er goed over na denken voor je je eigen risico verhoogt. Wanneer je in 2016 weinig zorg nodig hebt gehad, garandeert dat niet dat je in 2017 niet in het ziekenhuis opgenomen moet worden. Stel, je eigen risico is 885 euro en je wordt ernstig ziek, dan betaalt je verzekeraar je zorgkosten pas vanaf de 886e euro. Voor velen is het in één keer betalen van zo’n hoge rekening helaas niet mogelijk.

Je moet dus een afweging maken tussen een lagere premie door het verhogen van je eigen risico, en het betalen van een hogere premie met een minimaal eigen risico.

Zorgverzekering vergelijken