Hoger salaris zorgpersoneel in ruil voor hogere premie zorgverzekering 2021

Zorgverzekering vergelijken 2021

Nu duidelijk is geworden dat zorgpersoneel heel hard nodig is, is het tijd om hen te belonen. Want iedereen wil een goed salaris in ruil voor hard werken. En dat heeft het zorgpersoneel, dit jaar meer dan ooit, gedaan. Handen uit de mouwen en kneiterhard bikkelen. Tijdens de corona crisis heeft heel Nederland op hen moeten leunen. Is een bonus of structureel hoger salaris dan niet normaal? Waarom is hier discussie over? En wat betekent dit voor de zorgpremie in 2021?

Bonus van 1000 euro en salaris

Het kabinet heeft inmiddels toegezegd dat zorgmedewerkers in oktober een bonus van 1.000 euro netto krijgen. Maar naast deze bonus is er een discussie ontstaan over het structureel verhogen van het salaris. Uit onderzoek van Hart van Nederland onder 3.500 mensen blijkt dat het merendeel van de Nederlanders voorstander is van een structurele loonsverhoging. Daar tegenover staat wel dat twee derde niet bereid is om meer premie te gaan betalen voor de zorgverzekering 2021. Toch moet het geld ergens vandaan gehaald moeten worden.

Het kabinet is geen voorstander van een structurele loonsverhoging. Zowel premier Rutte als Tamara van Ark, minister van Medische Zorg geven aan dat Nederland in een economische krimp zitten en daarom een loonsverhoging niet zien zitten. Een extra salarisverhoging zou betekenen dat er miljarden extra in de zorg ‘gepompt’ moeten worden. Dat strookt niet met een economische crisis. 

Salarisverhoging van 1 procent kost 560 miljoen euro

Het Centraal Planbureau berekende dat een salarisverhoging voor het zorgpersoneel van 1 procent maar liefst 560 miljoen euro kost. Wie moet dat betalen? Het kabinet heeft geen extra geld en heeft al extra geld moeten steken in de zorg vanwege corona. Verdelen we het gelijk, dus de helft door het kabinet en de helft door burgers, dan betekent dat dat we 20 euro per jaar meer zorgpremie betalen. Deze 20 euro per jaar komt bovenop de al stijgende kosten en zorgpremie. Zorgeconoom Marcel Canoy zegt daarover; “Er is al een kans dat de premies stijgen door alle Covidgerelateerde ellende. Is de oppositie bereid om mensen dat extra te laten betalen? Dat moeten ze er wel eerlijk bij zeggen.”

Zorgpremie 2021

Wanneer duidelijk wordt of de loonstijging doorgaat, is nog niet bekend. In ieder geval zal 15 september, Prinsjesdag, veel duidelijkheid komen over de zorgverzekering 2021. Zelf weet je medio november wat jij betaalt voor jouw zorgverzekering. Wil je op de hoogte worden gebracht over de premies voor de zorgverzekering 2021? Meld je dan aan voor onze premie alert op de homepage.

Zorgverzekering vergelijken 2021

Reageer hier op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *