Hoe zit het met eigen risico en kinderen?

Zorgverzekering vergelijken 2021

Kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van een van de ouders. Je betaalt daarom geen premie en geen eigen risico voor kinderen. Je kunt kind(eren) meeverzekeren met de ouder die het meest uitgebreide verzekeringspakket heeft. In de meeste gevallen zijn kinderen niet alleen verzekerd voor de basisverzekering maar worden ze ook automatisch meeverzekerd voor alle aanvullende pakketten.

Eigen risico kind

Voor kinderen betaal je dus geen eigen risico. Voor volwassenen wel. Het eigen risico geldt overigens alleen voor zorgkosten vanuit de basisverzekering. Voor aanvullende zorgverzekeringen betaal je sowieso geen eigen risico. In 2021 ligt het eigen risico op 385 euro per persoon.

Kinderen wel recht op tandzorg vanuit basisverzekering

Voor kinderen geldt nog een uitzondering. Namelijk tandzorg. In de basisverzekering van kinderen zit namelijk automatisch een tandartsverzekering. Dat geldt niet voor volwassenen. Het is dus niet zo dat kinderen geen recht hebben op tandheelkundige zorg, indien je als ouder alleen een basisverzekering hebt. Het is daarom geen verplichting om zelf een aanvullende tandartsverzekering te hebben: je kinderen hebben hier automatisch recht op.

Vanaf 18 jaar een eigen zorgverzekering met eigen risico

Wanneer je 18 bent of in het komende jaar 18 wordt zal je zelf een verzekering af moeten sluiten. Zodra je 18 bent, ben je vanaf dat moment verantwoordelijk voor je eigen zorgverzekering. Dit is tevens een van de uitzonderingen om buiten de standaard overstapperiode over te kunnen stappen, je hoeft niet dezelfde zorgverzekeraar te hebben als je ouders.

Eigen risico kind onder 18 jaar

Voor kinderen onder de 18 jaar hoef je dus geen eigen risico te betalen. Tip: Meld je kind aan bij de zorgverzekering van de ouder die het meest uitgebreide pakket heeft. Je kunt heeft dan namelijk precies dezelfde dekking, zonder dat het je geld kost.

Zorgverzekering vergelijken 2021

Reageer hier op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *