Hoe kies je de zorgverzekering die bij jou past?

Zorgverzekering vergelijken

November, december en voor een deel ook januari zijn traditiegetrouw de maanden waarin mensen aan de slag gaan met hun zorgverzekering. Ben je nog wel goed verzekerd, betaal je niet teveel en sluiten de zorgverzekeringen die je hebt afgesloten nog wel bij jouw huidige persoonlijke situatie aan? Belangrijke vragen, temeer omdat je slechts één keer per jaar kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Om je te helpen een keuze te maken uit het grote aanbod van zorgverzekeraars, premies en inhoud van de verschillende (aanvullende) verzekeringen geven we je in dit artikel een aantal handige en praktische tips. Als eerste doe je er goed aan om te kijken wat je nu allemaal afgedekt hebt door middel van bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen. Kijk goed of je wel eens aanspraak hebt gemaakt op een vergoeding uit jouw zorgverzekering en bepaal of het misschien voordeliger is om het risico van deze kosten zelf te dragen. Wellicht dat je tot de conclusie komt dat je met een aanvullende verzekering duurder uit bent. Check wel altijd goed de voorwaarden en kijk of er een medische keuring verplicht is voor de aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar.

Een tweede afweging die je kunt maken is die van de zogenaamde keuzevrijheid. Ben je iemand die erg graag de regie in handen heeft en graag zelf bepaalt waar en door wie je geholpen wordt, kies dan voor een zorgverzekeraar die restitutiepolissen aanbiedt. Hecht je hier minder waarde aan, dan is de voordeliger naturapolis wellicht een polis die beter bij je past.

Verder is het interessant om te onderzoeken of je niet kunt profiteren van een collectiviteitskorting. Deze wordt vaak aangeboden door werkgevers of vakbonden, maar ook door belangenverenigingen en soms zelfs door gemeenten.
Ook het raadplegen van een vergelijkingssite kan raadzaam zijn. Zo heb je alle zorgverzekeraars, hun pakketten en premies overzichtelijk op een rij.

Zorgverzekering vergelijken