Zorgverzekering vergelijken

Veelgestelde vragen

Wat is eerstelijns gezondheidszorg?

De eerstelijnsgezondheidszorg is de rechtstreeks toegankelijke hulp. Iedereen die (professionele) zorg nodig heeft kan zonder beperking een beroep doen op een van deze hulpverleners. Dit kan een huisarts zijn, maar ook de apotheker, een thuisverplegende, de tandarts, de psycholoog van een consultatiebureau of algemeen maatschappelijk werk. Vanuit de overheid wordt de centrale rol van de huisarts versterkt als eerstelijnshulpverlener, deels omdat dit de kwaliteit van de hulpverlening bevordert, maar ook om kosten te besparen.

Tweedelijns gezondheidszorg

Bij veel basisverzekeringen ben je bijvoorbeeld vergoed voor alleen eerstelijns gezondheidszorg. Als je een aanvullende verzekering kiest, ben je in veel gevallen ook verzekerd voor diverse tweedelijns gezondheidszorg. Je kunt pas bij een tweedelijns hulpverlener terecht na verwijzing van een eerstelijns hulpverlener. Een voorbeeld: je gaat naar de huisarts en die verwijst je door naar een gespecialiseerde arts in het ziekenhuis, een psycholoog of naar een consultatiebureau.

Derdelijns gezondheidszorg

Bij derdelijns gezondheidszorg kun je denken aan gespecialiseerde laboratoria of een expert in een academisch ziekenhuis. Dit is de dienstverlener waar professionele hulpverleners hun beroep op kunnen doen voor het verstrekken van zorg.

Vergelijk zorgverzekeringen om te bekijken voor welke dekkingen je een zorgverzekering kunt afsluiten.

 

Zorgverzekering vergelijken

Meer artikelen