Zorgverzekering vergelijken

Veelgestelde vragen

Wat is een collectieve verzekering?

Wanneer je een zorgverzekering af wil sluiten zijn er twee keuzes. Je kan kiezen voor een individuele zorgverzekering, maar je kunt eveneens kiezen voor een collectieve zorgverzekering. In dit artikel vertellen we je graag wat dit inhoudt en hoe je je collectief kan laten verzekeren.

Steeds meer mensen laten zich collectief verzekeren, omdat dit bepaalde voordelen met zich meebrengt. Deze voordelen zijn vooral van financiële aard; de inhoud van de zorgverzekering zelf verandert niet. Als je ervoor kiest om een collectieve zorgverzekering af te sluiten hoef je geen individuele zorgverzekering meer af te sluiten.

Hoe een collectieve zorgverzekering afsluiten?

Een collectieve zorgverzekering kan op verschillende manieren worden afgesloten. In de meeste gevallen wordt dit niet door de verzekeringnemer zelf gedaan, maar sluit bijvoorbeeld een werkgever dit af voor zijn of haar personeel. Voor iedere werkgever die deze mogelijkheid aanbiedt, is het mogelijk om in te stappen in een collectieve zorgverzekering. Niet alleen werkgevers, maar ook vrijetijdsbewegingen beschikken over de mogelijkheid om voor hun leden een collectieve zorgverzekering af te sluiten.

Let wel: in bijna alle gevallen betreft het uitsluitend de wettelijk verplichte basisverzekering. Als je een aanvullende zorgverzekering wenst af te sluiten, dan moet je dit bespreken met je werkgever of met de persoon die de verzekering aan gaat vragen.

Uitstappen uit een collectieve zorgverzekering

Als verzekeringnemer is het in principe ook mogelijk om uit een collectieve zorgverzekering te stappen. Als je bijvoorbeeld veranderd bent van werk, dan hoef je geen beroep meer te doen op de collectieve zorgverzekering van je vorige werkgever. In dat geval moet je een aanvraag tot uittreding richten aan de verzekeraar in kwestie. Vervolgens wordt je collectieve zorgverzekering omgezet naar een individuele zorgverzekering. Wettelijk gezien is dit geen enkel probleem, al heeft dit wel invloed op de premie van je verzekering. Als je kiest voor een collectieve zorgverzekering, dan daalt de kostprijs van de verzekering omdat je je in groep laat verzekeren. Als je dan als enkele verzekeringnemer verder gaat, dan gaat de kostprijs terug de hoogte in.

 

Zorgverzekering vergelijken

Meer artikelen