Zorgverzekering vergelijken

Veelgestelde vragen

Wat is een basisverzekering?

Veel mensen hebben op een bepaald ogenblik nood aan medische bijstand. Omdat medische bijstand allesbehalve goedkoop is, kun je je hiervoor laten verzekeren. Sterker nog: in Nederland is dit verplicht. Met een zorgverzekering kun je rekenen op een bepaalde tussenkomst van je verzekeraar als je medische bijstand nodig hebt. Ondanks het feit dat je steeds met een bepaald eigen risico te maken hebt, kan je op deze manier toch aardig wat geld besparen. We vertellen je in dit artikel graag meer over de verplichte basisverzekering.

De basisverzekering is een verzekering die in Nederland op de lijst met verplichte verzekeringen staat. Dit wil zeggen dat iedere inwoner van Nederland over een dergelijke verzekering moet beschikken. Dit is van belang omdat medische kosten heel hoog kunnen oplossen, en niet iedereen is financieel in staat om de kosten te kunnen dragen.

Dat de basisverzekering bestaat, is dus een heel goede zaak. Maar voldoet de basisverzekering ook altijd? De afgelopen jaren hebben we kunnen vaststellen dat de inhoud van de basisverzekering stelselmatig beperkter werd. Dit is meteen de reden waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om tevens een zogenoemde aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Op basis van de polisvoorwaarden kun je bepalen of de basisverzekering al dan niet aan je wensen voldoet.

Acceptatieplicht

Specifiek voor de basisverzekering geldt dat een verzekeraar de verzekering niet mag weigeren op basis van beperkte financiële mogelijkheden van de verzekeringnemer. De basisverzekering is een verzekering die in Nederland verplicht door alle inwoners dient te worden afgesloten. Zelfs als je iedere maand een beperkt budget voorhanden hebt, is het belangrijk om je premie van de basisverzekering te betalen.

Als je dit niet doet, voldoe je niet aan de wet en kan je evenmin rekenen op enige bijstand van je verzekering. De acceptatieplicht maakt het in ieder geval voor iedereen mogelijk om een basisverzekering af te sluiten.

 

 

Zorgverzekering vergelijken

Meer artikelen