Zorgverzekering vergelijken

Veelgestelde vragen

Wat is een basispremie?

Vrijwel iedereen die de verplichte basisverzekering afsluit, moet rekening houden met de maandelijkse premie. De hoogte van de basispremie zorgverzekering is afhankelijk van de verzekeraar naar jouw keuze. Verzekeraars krijgen wettelijke bepalingen opgelegd met betrekking tot de kostprijs, maar zijn niet verplicht om één bedrag aan te houden. Hierdoor varieert de hoogte van de premie. Als je een zo laag mogelijke premie wil, kun je de basisverzekeringen bij diverse verzekeraars vergelijken. In dit artikel vertellen we je graag meer over de basispremie zorgverzekering.

Iedereen, ook mensen tot aan de leeftijd van 18 jaar, zijn verplicht om over een basisverzekering te beschikken. Het is wel zo dat kinderen en jongeren tot aan de leeftijd van 18 jaar vrijgesteld zijn van premie. Met andere woorden: men is verzekerd zonder er daadwerkelijk voor te moeten betalen.

Vanaf de leeftijd van 18 jaar dient de verzekering te worden omgezet, waarna de verzekeringnemer rekening moet houden met het betalen van een maandelijkse kostprijs. Let op: naast de premie is er te allen tijde sprake van een zogenaamd eigen risico. Dit risico wordt jaar na jaar opnieuw geëvalueerd en bedraagt vanaf 2021 € 385,-.

Hoger eigen risico, lagere premie

Wanneer de maandelijks te betalen premie voor jou net iets te hoog ligt, kan je er eveneens voor kiezen om je eigen risico te verhogen. Hoef je gedurende een jaar geen aanspraak te maken op je zorgverzekering, dan betaal je minder dan wanneer je het standaard eigen risico van € 385,- onveranderd laat. Met andere woorden: door gebruik te maken van een hoger eigen risico kan je ervoor zorgen dat de maandelijkse premie aanzienlijk wordt verlaagd, waardoor je basisverzekering eigenlijk goedkoper wordt.

Let wel, als je in hetzelfde jaar wel aanspraak moet maken op je basisverzekering, dan moet je over voldoende financiële middelen beschikken om het eigen risico te kunnen betalen.

 

 

Zorgverzekering vergelijken

Meer artikelen