Zorgverzekering vergelijken

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn zorgverzekering opzeggen?

Veel mensen zeggen hun verzekering op een bepaald moment op. In dit artikel maken we graag duidelijk hoe de zorgverzekering op te zeggen is en geven we aan welke voorwaarden er verbonden zijn aan het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Want hoe je het ook went of keert, als inwoner van Nederland ben je verplicht om over een dergelijke verzekering te beschikken. Dat geldt overigens niet alleen voor inwoners, maar ook voor mensen die in Nederland werkzaam zijn.

Alvorens verder te lezen, is het belangrijk om te weten dat de inhoud van dit artikel gebaseerd is op de zogenoemde basisverzekering. Naast de basisverzekering is er ook de aanvullende zorgverzekering. Voor deze aanvullende verzekering gelden echter geen wettelijke verplichtingen, waardoor je ze eigenlijk iedere dag kunt opzeggen. Wel moet je hierbij rekening houden met de looptijd van de
verzekering, zoals opgenomen in de polisvoorwaarden.

Basisverzekering opzeggen

Om je basisverzekering op te zeggen, dien je er rekening mee te houden dat er een vaste einddatum is vooropgesteld, namelijk 31 december. Je bent met andere woorden verplicht om voordat deze datum zich aandient, je basisverzekering op te zeggen, waarna je vanaf 1 januari op zoek kunt gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Je doet er in beide gevallen goed aan om je zorgverzekering schriftelijk op te zeggen, zodat je hier bewijs van in handen hebt.

Hoe lang heb ik om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven, ben je nagenoeg meteen verplicht om na het opzeggen van je zorgverzekering op zoek te gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Je hebt hiervoor slechts één maand de tijd. Voor 1 februari van het lopende jaar dien je te zijn ondergebracht bij een nieuwe zorgverzekeraar.

Deze zorgverzekeraar biedt je een zorgverzekering aan met terugwerkende kracht. Dit wil zeggen dat je ook tijdens de maand januari van het jaar gedekt bent tegen medische kosten, maar daarnaast wil dit zeggen dat je ook voor de maand januari een bepaalde premie moet betalen.

Het is dus geen probleem om je zorgverzekering op te zeggen, al moet je wel rekening houden met een aantal wettelijke verplichtingen en richtlijnen.

 

 

 

Zorgverzekering vergelijken

Meer artikelen