Zorgverzekering vergelijken

Veelgestelde vragen

Ben ik in het buitenland verzekerd?

Het verplichte aspect van de zorgverzekering zorgt ervoor dat iedereen die in Nederland woont of werkt is verzekerd tegen medische kosten. Dat is natuurlijk goed om weten, maar wat als je naar het buitenland gaat? We vertellen je in dit artikel graag meer.

Ook als je op vakantie gaat of in het buitenland bent, loop je het risico op medische schadegevallen. In dat geval is je zorgverzekering op zich wel van kracht, maar hebben zorgverleners in het buitenland geen enkele mogelijkheid om na te gaan of je al dan niet verzekerd bent. In bepaalde landen kan je niet eerder geholpen worden dan wanneer er is gecontroleerd dat je daadwerkelijk bent gedekt tegen medische kosten. In dat geval komt de zogenaamde EHIC goed van pas.

Wat is de EHIC?

De EHIC wordt voluit de ‘European Health Insurance Card’ genoemd. Deze kaart is verbonden aan je zorgverzekering en biedt buitenlandse zorgverleners de mogelijkheid om de status van je verzekering op te vragen. Ben je verzekerd tegen medische kosten, dan word je meteen geholpen en kun je deze kosten, al dan niet volledig, terugvorderen van je zorgverzekeraar.

Goed om te weten is dat de EHIC een Europese gezondheidskaart is. Dit wil zeggen dat deze kaart alleen wordt herkend door de deelnemende landen en dat de kaart niet geldig is buiten Europa. Als je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten afreist, dan dien je aangepaste voorzorgsmaatregelen te nemen wat betreft de zorgverzekering.

Is de EHIC verplicht?

In tegenstelling tot de basisverzekering, is de EHIC niet verplicht. Wel is deze gezondheidskaart gratis aan te vragen. Dit is goed om te weten als je van plan bent om naar het buitenland te reizen. Als je niet in het bezit bent van een dergelijke kaart, dan zullen buitenlandse zorgverleners je alleen willen helpen indien je kan aantonen dat je over de nodige financiële middelen beschikt om meteen voor de medische kosten op te draaien.

Overlijden in het buitenland

Ieder jaar overlijden er Nederlanders tijdens hun vakantie in het buitenland. We hopen natuurlijk niet dat dit jou overkomt. Toch is wel goed om te weten welke verzekering dit dekt. Als je in het buitenland overlijdt, willen je nabestaanden hoogstwaarschijnlijk dat de uitvaart thuis in Nederland plaatsvindt. Je moet in dat geval “gerepatrieerd” worden, dit betekent dat de overledene terug naar Nederland wordt gebracht. De kosten hiervoor worden niet vergoed door de basiszorgverzekering, dit geldt ook voor de kosten van de uitvaart zelf.

Veel Nederlanders hebben daarom een uitvaartverzekering afgesloten. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart. Nabestaanden worden dan niet opgezadeld met de kosten van de uitvaart, die in Nederland gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro liggen. Een behoorlijk bedrag die niet iedereen zomaar beschikbaar heeft.

 

 

Zorgverzekering vergelijken

Meer artikelen