Collectiviteitskorting zorgverzekering verdwijnt

Zorgverzekering vergelijken 2021

Er komt een eind aan collectiviteitskorting op de zorgverzekering. En dat gebeurt per 2023. Dat heeft de minister van Medische Zorg, Tamara van Ark, aan de Tweede Kamer laten weten. Dat houdt in dat zorgverzekeraars vanaf 2023 geen collectiviteitskortingen op de basisverzekering meer mogen geven aan een groep verzekerden. Nu wordt nog geregeld korting gegeven als iemand bijvoorbeeld via het werk een zorgverzekering afsluit. Via het collectief wordt dan bijvoorbeeld 5 procent korting gegeven. Dat mag dus vanaf 2023 niet meer.

Waarom geen korting meer op de zorgverzekering via collectiviteit?

Sinds 2006 bestaat het begrip collectieve kortingen op de zorgverzekering. Het idee was dat verzekeraars goedkoper een groep konden verzekeren dan individuen. Door een groep te verzekeren kon de verzekeraar schaalvoordeel realiseren. De inkoop van zorg voor een groep mensen is immers goedkoper dan voor individuen. De laatste jaren bleek dit echter in praktijk anders te werken. Waar voor de ene groep de zorgpremie werd verhoogd, kreeg de andere groep dit terug als collectiviteitskorting. En dat is oneerlijk. Want een individu betaalt dan mee aan de korting van een ander. En dat was bij de start nooit de bedoeling geweest. 

Minister Van Ark zegt hierover ,,Voor een goede werking van ons zorgstelsel zie ik me dan ook genoodzaakt om het wetgevingstraject in gang te zetten om de collectiviteitskorting voor de basisverzekering af te schaffen”.

Vorig jaar werd het maximum percentage dat aan collectiviteitskorting gegeven kon worden al verlaagd, van 10 procent naar 5 procent. Ook voor de zorgverzekering van 2021 is 5 procent het maximum percentage korting. De verwachting is dat dit her en der al verlaagd zal worden. Heb jij nu een zorgverzekering via jouw werk of vereniging? Dan loont het om in december jouw zorgverzekering te vergelijken. Mogelijk ben je elders goedkoper uit.

Zorgverzekering vergelijken 2021

Reageer hier op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *