Betalen we straks eigen bijdrage voor een huisarts bezoek?

Zorgverzekering vergelijken

De zorgkosten stijgen al jaren. Ook de zorgkosten van 2020 zullen verder oplopen. Mede door corona zijn de zorgkosten dit jaar enorm. Dit zal ergens gecompenseerd moeten worden. Een van de ideeën hiervoor is het vragen van een eigen bijdrage voor een huisarts bezoek. Het is in Nederland al jaren “gratis” om naar de huisarts te gaan. Niet helemaal natuurlijk, maar daar merken wij als patiënt niets van. Niemand ontvangt een nota nadat hij of zij bij de huisarts is geweest. De huisarts wordt namelijk betaald door de zorgverzekeraar.

Voor ieder pijntje naar de huisarts

Radioloog Erik-Jan Haanraadts denkt dat een kleine bijdrage voor een bezoek aan de huisarts een barrière kan vormen om naar de huisarts te gaan. Corona was ook zo’n barrière. De verschillen tussen noodzakelijke en minder noodzakelijke zorg werden hierdoor duidelijker zichtbaar. Op de radiologie afdeling waar Haanraadts werkt, merkt hij ook een forse afname van het aantal opnames vanwege corona.

Stijging zorgkosten

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2019 maar liefst 106 miljard euro is uitgegeven aan zorgkosten. Voor 2020 zijn deze cijfers nog niet bekend, maar deze zullen vanwege het coronavirus de pan uit stijgen. Wat dit betekent voor de zorgpremie van 2021 is nog onduidelijk. Verwacht wordt dat de zorgpremie 2021 flink stijgt. Eerder werd een stijging van 150 euro genoemd door econoom Wim Groot, maar minister Van Rijn van Medische Zorg heeft dit tegengesproken.

Zorgverzekering 2021

Hoe de zorgverzekering er volgend jaar uit gaat zien en wat de exacte premie wordt, is nog niet bekend. Wil je een seintje ontvangen zodra de premies bekend zijn gemaakt? Meld je dan aan voor onze premie alert op de homepage.

Zorgverzekering vergelijken

Reageer hier op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *