ADHD en de zorgverzekering 2020

Zorgverzekering vergelijken

De diagnose ADHD wordt steeds vaker gesteld. Niet alleen bij kinderen, maar ook steeds vaker bij volwassenen. Om het dagelijks leven beter aan te kunnen met ADHD zijn er verschillende medicijnen op de markt. Ritalin is wat dit betreft het meest bekende medicijn. Andere ADHD medicijnen zijn bijvoorbeeld Concerta, Strattera en Amfexa. Heb je ADHD, dan weet je ook dat de medicijnen die je krijgt voorgeschreven vaak voor langere tijd zijn.

En als dit dan inderdaad het geval is, dan wil je het liefst dat deze medicijnen worden vergoed door jouw zorgverzekeraar. Het is goed om te weten dat de meeste zorgverzekeraars alleen het meest voordelige medicijn m.b.t. ADHD vergoeden. Ritalin is het meest goedkope medicijn en als dit medicijn niet afdoende is voor jou, dan zal je in veel gevallen moeten bijbetalen. In plaats van bijbetalen wordt in er vaak gesproken over de “eigen bijdrage”.

Je kunt besluiten om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, om zo niet geconfronteerd te worden met een eigen bijdrage. De meeste zorgverzekeraars accepteren je niet zomaar bij met name de uitgebreidere aanvullende verzekeringen. Praten we specifiek over ADHD, dan kan het zijn dat de zorgverzekeraar jou een aantal vragen over medicijngebruik gaat stellen. Maar ook kun je vragen verwachten over degene die ADHD heeft, bijvoorbeeld jouw kind(eren). Naar gelang jouw antwoorden besluit de zorgverzekeraar of hij je wel of niet voor het aanvullende pakket accepteert.

Als je van plan bent om een vrijwillig eigen risico te nemen, weet dan dat je dit eerst op moet souperen voordat je aanspraak kunt maken op vergoeding(en) vanuit jouw zorgverzekering. Dit kan in het geval van ADHD nadelig zijn en is aanvullend verzekeren mogelijk een betere optie.

Zorgverzekering vergelijken