Aanvullende Zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Ons stelsel van ziektekostenverzekeringen is onder te verdelen in twee belangrijke pijlers. Deze pijlers zijn de basisverzekering en de zogenaamde aanvullende zorgverzekering. Zoals het woord eigenlijk al aangeeft voorziet de basisverzekering in de vergoeding van de meest voorkomende en algemene ziektekosten. Dat deze verzekering lang niet altijd dekkend zal zijn, dat zal je vast niet verbazen. Waar de overheid ons verplicht te verzekeren voor het basispakket, is dit niet het geval bij de aanvullende zorgpakketten. Je aanvullend verzekeren is dus echt iets wat een vrijwillige keuze is. In het geval je medisch vrijwel nooit of nauwelijks iets mankeert en zaken als brillen, lenzen en bijvoorbeeld (extra) fysiotherapie, dan kun je overwegen om af te zien van een aanvullende zorgverzekering en ben je maandelijks natuurlijk een stuk voordeliger uit.

Helaas is lang niet iedereen in die positie om alleen met de basisverzekering uit de voeten te kunnen. Voor veel mensen is aanvullend verzekeren aan absolute must, omdat de ziektekosten voor hen anders niet te dragen zijn. Vanzelfsprekend betaal je meer premie wanneer je aan aanvullende verzekering afsluit. Deze maandelijkse kosten zijn voor mensen met een relatief laag inkomen een behoorlijke aanslag op het huishoudboekje. Aangezien de premie voor de aanvullende pakketten bij de verschillende zorgverzekeraars nogal verschillen, is het aan te raden om hier eens goed naar te kijken. Verschillen in premie worden bepaald door verschillende factoren. Een aantal van deze factoren zijn:

  • De inhoud van de pakketten
  • Welk gedeelte van de winst/reserves wendt de zorgverzekeraar aan om de premie laag te houden?
  • De doelgroep van de zorgverzekeraar. Mikt deze op de zichzelf via internet reddende consument of kiest hij er voor om ook fysiek meer aanwezig te zijn en meer zaken ook nog op meer traditionele manier aan te bieden?

Wat belangrijk is om te weten, dat is dat een zorgverzekeraar niet verplicht is om jou als verzekerde aan te nemen als het gaat om aanvullende verzekeringen. Dit is bij het basispakket wel het geval en als je in de veronderstelling bent dat dit ook geldt voor het aanvullende gedeelte, dan kom je dus bedrogen uit. Hou hier dus rekening mee en zeg niet zonder meer je huidige aanvullende zorgpakket op. Zoals met alles geldt ook hier: “Gooi je oude schoenen pas weg als je nieuwe hebt”. Doe je dit namelijk niet, dan kan het maar zo zijn dat je straks niet langer aanvullend verzekerd bent. Aangezien er geen acceptatieplicht geldt, is ook jouw “oude zorgverzekeraar” niet verplicht om jou terug te nemen voor het aanvullende gedeelte van de zorgverzekering.

Je kunt je om tal van redenen aanvullend verzekeren. Kijkend naar al deze mogelijkheden dan zien we toch wel een aantal zaken die eruit springen waarom mensen hiervoor kiezen. Deze redenen zijn:

  • Kraamzorg. Veel mensen vinden het belangrijk om wat dit betreft ruimer verzekerd te zijn dan wat de basisdekking biedt.
  • Alternatieve geneeswijzen. De trend van vandaag de dag is dat mensen meer openstaan voor deze vormen van geneeskunde en hier veel positieve verhalen over horen.
  • Fysiotherapie. Er zijn maar weinig mensen die nog nooit een bezoek hebben gebracht aan de fysiotherapeut. Mensen die actief een sport beoefenen sluiten dit bijvoorbeeld vaak extra bij op hun zorgverzekering.
  • Tandarts en orthodontie. Overbodig om toe te lichten dat een bezoek aan de tandarts of orthodontist vaak een dure aangelegenheid is.
  • Brillen of lenzen. Wat voor de tandarts/orthodontist geldt, dat geldt ook in het geval je een bril of lenzen draagt.

Wanneer je daadwerkelijk je verder gaat verdiepen in de aanvullende zorgverzekering, dan is de prijs hiervan uiteraard een factor van belang. Maar als je dan toch gaat vergelijken, kijk dan wel wat verder dan dit alleen. Ook qua inhoud van de aanvullende verzekeringen vindt je de nodige verschillen tussen de aanbieders van zorgverzekeringen. Wanneer je enkel en alleen voor prijs gaat, dan kan het zijn dat je in de praktijk toch duurder uit bent, omdat dan misschien blijkt dat de aanvullende dekking toch niet zo ruim is als je dacht.

Deze site helpt jou graag bij het maken van een vergelijk tussen de verschillende aanvullende zorgverzekeringen. Dit bespaart je een bezoek aan elke afzonderlijke site van de verschillende zorgverzekeraars. En dat zijn er nogal wat! Je bespaart zo een hoop tijd en deze site is zo opgebouwd dat je in een beperkt aantal stappen uitkomt bij die zorgverzekeraars die voor jou wellicht een interessante partij zijn. Kies die zorgverzekeraar die het beste bij jou past en sluit direct jouw aanvullende zorgverzekering af. Wees hierbij niet bang voor vermeende administratieve rompslomp, want jouw nieuwe verzekeraar wil je graag verzekeren en zegt voor jou jouw huidige verzekering op.

Een laatste punt dat we je graag nog onder de aandacht willen brengen is dat je tot het einde van het jaar de mogelijkheid hebt om de overstap naar een andere zorgverzekeraar te maken. Om specifiek te zijn tot 31 december, middernacht!

Wil je over eigen risico lezen? Klik dan hier.

Zorgverzekering vergelijken